اغلب افراد در دوره ای از زندگی خود از کمر درد رنج می برند. دیسک کمر یکی از رایج ترین دلایل اینگونه درد ها است. از موارد مشترک در بین افراد مبتلا به مشکل دیسک کمر ، نشستن های و استادن های طولانی مدت ، کم تحرکی بر اثر توسعه فن آوری، ضعف در عضلات به ویژه عضلات افراد کمر تاثیرات سلامت فردی می باشد.
دیسک چیست؟
ستون مهره ها و یا ستون فقرات ما از 33 مهره تشکیل شده است که توسط دیسک ها از یکدیگر جدا شده اند دیسک ها بالشتک هایی با بافتی اسفنجی هستند در ستون فقرات و در قسمت تحتانی کمر نقشی اساسی ایفا میکند، همچنین به عنوان کمک فنر در بین مهره های کمر ایفای نقش کرده، از بالا تنه حمایت میکنند و در گستردگی حرکت در جهات مختلف نقش اساسی دارند.مشکلات دیسک کمر به دو دسته تقسیم می شود.

بیرون زدگی دیسک
با افزایش سن ممکن است دیسک بین مهره ها مایعات خود را از دستت داده و خشک شوند. زمانی که این اتفاق می افتد دیسک ها که دارای بافتی اسفنجی هستند به روی هم فشرده می شوند.. این امر ممکن است سبب آسیب به حلقه بیرونی شود. همزمان با این اتفاق بخش هسته ای و یا داخلی حلقه دچار بیرون زدگی می شود که به اصطلاح به آن بیرون زدگی دیسک میگویند.
فتق یا پارگی دیسک
با ادامه ی روند فرسایشی دیسک و یا فشار مداوم بر روی ستون فقرات ممکن است هسته ی داخلی پالپوسوس از بخش حلقه بیرونی دچار پارگی شود. با پارگی دیسک قطعات دیسک میتوانند با فشار بر روی اعصاب واقع در پشت فضای پشت دیسک ها باعث درد، ضعف، بی حسی و یا تغییر در دریافت سیگنال های حسی می شود. مشکل فتق دیسک بیشتر در قسمت تحتانی کمر به خصوص بین مهره های 4 و پنچ و همچنین مهره ی 5 و مهره 1 خاجی اتفاق می افتاد.
علائم فتق دیسک معمولا بدون هیچ دلیلی مشخصی شروع شده و یا ممکن است با انجام خرکتی ناگهانی، بلند کردن جسمی ینگین و حرکاتی که فشار زیادی بر روی دیسک ها وارد کنند نمایان شود. مشکل دیسک کمر یک مشکل پزشکی گسترده بوده که اغلب افراد 35 تا 58 سال را درگیر می کند.
نشانه های مشکل در دیسک کمر
- کمر درد مداوم
- کمر درد در هنگام نشستن طولانی مدت و یا خم شدن های مکرر
- احساس درد در هنگام سرفه ، عطسه، خندیدن و کشش عضلات
- در صورتی که دیسک سبب تحریک عصب های اطراف دیسک شده باشد، احساس درد، گزگز یا مور مور شدن، بی حسی و یا خواب رفتگی در بازو ها و پا را به همراه خواهد داشت.
- در مرحله پیشرفته بیماری ، فرد کنترل ادرار و مدفوع خود را از دست می دهد
چه عواملی خطر ابتلا به دیسک کمر را افزایش می دهد
اگر چه برخی سن بیشترین خطر را در ابتلا به دیسک کمر دارد اما در برخی افراد بیشتر در معرض مشکلات دیسک کمر قرار دارند. عدم تحرک و عدم تناسب اندام میتواند باعث ضعف عضلات کمر و شکم می شود که ممکن است از ستون فقرات به درستی پشتیبانی نکند. عدم ورزش منظم و عادت نداشتن به فعالیت های بدنی ممکن است خطر فتق دیسک را در هنگام فعالیت های بیش از حد سخت بالا ببرد. بلند کردن و جابجایی مداوم بارهای سنگین در مشاغل خاص نیز میتواند سبب صدمات به کمر و دیسک کمر شود.

راه های درمان دیسک کمر
در ابتدای امر نیاز است تا به بهترین متخصص مغز و اعصاب برای درمان مراجعه کنید. بیشتر مشکلات دیسک کمر بدون نیاز به درمان با گذشنت زمان برطرف می شود. استراحت کوتاه مدت در رختخواب به مدت چند روز میتواند در مدیریت اولیه در های سیاتیکی شدید کمک دهنده باشد. با این حال اکثر افراد با توجه به سطح دردی که با آن مواجه هستند میتوانند دچار محدودیت هایی در فعالیت های روزمره شوند.
تسکین مناسب درد و تحرک در حد آستانه تحمل درد افراد معمولا بهترین روش است. برای کاهش درد میتوان از کمپرس گرم استفاده کرد، سطح فعالیت ها را با استفاده از یک برنامه تمرینی جهت بهبود قدرت عضلانی، انعطاف پذیری و تناسب اندام بر اساس آستانه درد به تدریج افزایش داد.
یک دوره ی کوتاه دوره های ماساژ درمانی، حرکت درمانی انجام داد و یا از تزریق دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی یا استروئیدی برای التیام درد استفاده نمود. در آخرین مرحله در صورت عدم پاسخگویی به هر یک از موارد ذکر شده عمل جراحی تنها گزینه پیش رو خواهد بود.
در چه صورت جهت درمان دیسک کمر جراحی صورت می پذیرد؟
- در صورتی فرد دچار درد شدید بوده و در انجام فعالیت های روزانه خود نظیر ایستادن و یا راه رفتن دچار مشکل باشد.
- فرد علائم عصب شناختی پیشرنده ای مانند بدتر شدن احساس ضعف و یا بی حسی در پا ها را تجربه کند
- عدم توانایی در کنترل روده و مثانه
- دارو، فیزیو تراپی و یا سایر روش های درمانی غیر از جراحی نتوانسته باشد عائم دیسک کمر را بطور محسوس کاهش دهد.
0 دیدگاه