سردرد یکی از بیماری های شایع است که تمامی افراد در طول زندگی خود بارها آن را تجربه کرده اند. علامت اصلی سردرد، در ناحیه سر و صورت است. این سردرد میتواند ضربان دار، ثابت و یا همراه با فشارهای دردناک در ناحیه سر باشد. بهترین شیوه درمان سردردها شامل مصرف دارو خصوصا داروهای مسکن، مدیریت استرس و تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی است.
میزان شیوع جهانی سردرد بسیار زیاد است به صورتی که سردرد به عنوان یکی از بیماری ها با شیوع جهانی شناخته میگردد به نحوی که بیش از 75درصد بزرگسالان جهان هر ساله آن را تجربه میکنند.
انواع سردرد
جالب است بدانید بیش از 150 نوع سردرد در جهان شناسایی شده است که به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم میشود: سردردهای اولیه و سردردهای ثانویه
سردردهای اولیه
شامل سردردهایی میگردد که به دلیل بیماری پزشکی دیگری نباشد. این گروه شامل موارد زیر است:
- سردردهای خوشه ای
- میگرن
- سردردهای مداوم روزانه
- سردردهای تنشی
سردردهای ثانویه
که مرتبط با بیماری های پزشکی دیگری میگردد ازجمله:
- بیماری رگهای خوبی در مغز
- آسیب به سر
- فشار خون بالا
- عفونت
- استفاده بیش از حد از دارو
- احتقان سینوس
- ضربه به سر
- تومور
عوامل تاثیرگذار در ایجاد سردرد
- مسائل ژنیتیکی و ارثی
- تاثیرات موروثی نقش چشمگیری در ایجاد سردرد خصوصا سردردهای میگرنی در فرد دارد. به عنوان مثال بسیاری از کودکانی که دچار سردرد میشوند، ریشه های ارثی دارند.
- رژیم غذایی
- مصرف برخی مواد غذایی همچون کافئین، الکل، غذاهای دارای مخمر، شکلات، پنیر و قرارگیری در معرض مواد حساسیت زا، همگی خطر ابتلا به سردرد را در فرد افزایش میدهد.
- دود سیگار
- بوهای شدید ناشی از مواد شیمیایی و عطرها
علائم سردرد
سردردها انواع متفاوتی دارند و براین اساس علائم متفاوتی را نیز دارند. در ادامه به بررسی شایع ترین انواع سردرد خواهیم پرداخت.
- سردرد صبحگاهی: علائم این نوع از سردرد احساس سوزش در دست ها و پاها میباشد که با ضعف، خستگی و استرس همراه است. به تشخیص بسیاری از پزشکان، سردرد صبحگاهی به عنوان یکی از علائم وجود تومور مغزی شناخته میشود.
- سردرد به دلیل تغذیه نامناسب: برخی از انواع غذاها همچون غذاهای دودی یا فرآورده های گوشت، ماهی و سبزیجات در ایجاد سردرد موثر است.
- سردرد سینوسی: در این نوع از سردرد، فرد به علت وجود التهاب در سینوس های خود احساس سردرد میکند که با علائمی همچون تب و حرارت غیرمعمول در گونه ها و پیشانی همراه است.
- سردرهای تنشی: در وضعیتی که فرد در قسمت پیشانی، پشت سر، گردن و گیجگاه خود احساس فشار شدیدی کند، دچار سردرد تنشی شده است که در زمره رایج ترین سردردها محسوب میگردد.
- سردرد چشمی: در این نوع سردرد همانگونه که از اسم آن پیداست فشار زیادی بر پلک فوقانی فرد وارد شده و همچنین دردی در یک قسمت سر احساس میگردد.
- میگرن: یکی ازشدید ترین انواع سردرد، شامل سردردهای میگرنی میگردد که با علائمی چون سردرد، سرگیجه، استفراغ، اختلالات در بینایی و حساسیت به نور همراه بوده و طول دوره درمان آن در نسبت با سایر انواع سردردها طولانی مدت تر است.
- سردرد عصبی: نوع دیگری از سردردها شامل سردردهای عصبی میشود که برای درمان عموما به داروهای مسکنی چون آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن احتیاج دارد.
سردرد ناشی از مصرف غذاهای سرد همچون بستنی، سردر ناشی از قاعدگی در بانوان، سردرد ناشی از درد دندان، سردرد ناشی از مصرف زیاد کافئینو همچنین سردر ناشی از فشارهای جنسی، رایج ترین انواع دیگر سردردها میباشند.
علائم شدید و مهم در سردرد
همانگونه که پیشتر گفته شد، سردرد یکی از بیماری های شایع در سطح جهانی بوده و افراد عموما پیگیری خاصی برای درمان بیماری سردرد انجام نمیدهند. اما در برخی موارد لازم است فرد نسبت به علائم سردرد حساس باشند ازجمله:
- یک سردرد شدید و ناگهانی
- سردرد پس از آسیب به سر، به عنوان مثال سردرد پس از اصابت سر به جسمی سخت
- تب، سفتی گردن، گیجی، تشنج، دوبینی، ضعف، بی حسی یا مشکل در تکلم
در صورت مشاهده هریک از علائم فوق الذکر، بهتر است شخص در اسرع وقت به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
درمان سردرد
همانگونه که ریشه و علائم سردردها متفاوت است، درمان های متفاوتی نیز برای انواع سردرد مطرح است که طیفی از درمان های دارویی تا تغییر سبک زندگی و درمان های خانگی سردرد را شامل میگردد. عموما به جز سردردهای مزمن و میگرنی، در درمان انواع دیگر سردردها، به جای استفاد از دارو و مسکن میتوان از درمان های متنوع خانگی استفاده کرد.
درمان خانگی سردرد
به منظور بهبود سردرد میتوان از درمانهای متفاوت خانگی بهره گرفت ازجمله:
- درمان خانگی سردرد با روغن نعناع یا آب نعناع
- درمان سردرد با اسطوخودوس
- استفاده از زنجبیل در درمان خانگی سردرد
- استفاده از کمپرس آب سرد برای درمان سردرد
- درمان سردرد با ریحان
- درمان سردرد با میخک
- درمان سردرد با رزماری
- درمان سردرد با سرکه سیب
- تاثیر آبلیمو در درمان سردرد
- تاثیر دارچین در بهبود سردرد
- دیگر مواد خانگی تاثیرگذار در سردرد شامل فلفل، اکالیپتوس، کافئین، منیزیم و سیب میگردد.
نکته پایانی
تقریبا همه افراد در طول زندگی خود بارها سردرد را تجربه کرده اند که پس از اندک مدتی مرتفع شده است و چندان جای نگرانی نبوده است اما اگر این سردرد در انجام فعالیت های روزانه شما خللی ایجاد کرد حتما به پزشک مراجعه کنید.
توجه داسته باشید که هرچند نمیتوان از بروز سردرد جلوگیری کرد اما میتوان با مدیریت مناسب و به موقع، عوارض را به حداقل رسانید.
تشکراززحماتتون