ویروس کرونا یا کووید 19 اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان کشور چین شناسایی شد. پس از آن، این ویروس در سراسر جهان انتشار یافت. درنهایت سازمان جهانی بهداشت (WHO) در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰ یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی و در ۱۱ مارس ۲۰۲۰، وضعیت پاندمی اعلام کرد.
در آغاز تصور میشد که ویروس کرونا(COVID-19) تنها موجب بروز یک سندرم حاد تنفسی می شود. اما از همان ابتدا پزشکان به این نتیجه رسیدند که این بیماری فراتر از یک عفونت تنفسی است و می تواند در طول بیماری و یا حتی پس از آن بر روی قسمت های مختلفی از بدن از جمله سیستم اعصاب تاثیر بگذارد.
به همین دلیل قصد داریم در این مقاله به اختلالات عصبی و روانی در مبتلایان به ویروس کرونا بپردازیم.
پژوهش ها چه می گوید؟
مجله The Lancet Psychiatry به تازگی پژوهشی را منتشر کرده است که در آن پرونده سلامت ۲۳۰۰۰۰ بیمار مبتلا به کرونا مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی نشان داده است که از هر سه نفر یک نفر در عرض شش ماه پس از ابتلا به کرونا به یک اختلال اعصاب (نورولوژیک) یا روانپزشکی مبتلا شده است. همچنین در این مطالعه به 14 نوع اختلال عصبی و سلامت روان اشاره شده است. این مطالعه بروز اختلالات روانپزشکی پس از عفونت کرونا را تایید کرده است.
نتایج نشان می دهند که اگر چه درگیری سیستم عصبی بسیار نادر است، اما بیماران در معرض خطر اختلالات جدی تاثیر گذار بر سیستم اعصاب مرکزی همچون سکته مغزی و زوال عقل نیز هستند. به ویژه این خطر در مورد افرادی که به فرم شدید بیماری مبتلا شده اند بسیار قابل توجه تر است.
به نظر می رسد میزان خطر بروز این اختلالات در کل جمعیت کم است. اما از آنجا که این اختلالات مزمن هستند و بر سیستم بهداشتی ودرمانی در زمان همه گیری بار اضافه ایجاد می نمایند اهمیت پیدا می کنند و رسیدگی به آنها هم در خدمات مراقبت اولیه و هم در مراقبت های بعدی اهمیت پیدا می کند.
یک مطالعه مشاهدهای دیگر نیز پیش از این نشان داده بود که بازماندگان عفونت کووید-19 در سه ماه اول بعد از عفونت در معرض خطر افزایش اختلالات عصبی-روانی هستند. در این مطالعه، دادههای سوابق الکترونیکی سلامت بیش از ۲۳۰ هزار بیمار مبتلا به ویروس کرونا مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل این داده ها نشان داد که احتمال دارد حدود 34 درصد از بیماران به یک اختلال عصبی یا روانی مبتلا شوند.
اختلالات روانپزشکی
شایع ترین اختلالات پس از ابتلا به کووید عبارت بودند از:
- اختلالات اضطرابی ( در ۱۷ درصد بیماران )
- اختلالات خلقی ( ۱۴ درصد)
- اختلالات سوء مصرف مواد ( ۷ درصد )
- بی خوابی (۵ درصد)
عوارض نورولوژیک (آسیب به اعصاب)
بروز عوارض نورولوژیک کمتر بود:
- خونریزی مغزی(۰.۶ درصد)
- سکته مغزی ایسکمیک (۲.۱ درصد)
- زوال عقل (۰.۷ درصد)
در این مطالعه نیز بروز اختلالات عصبی یا روانپزشکی در بیماران مبتلا به فرم شدید بیماری کوویدبیشتر بوده است.
اما در مقایسه با شیوع کلی 34 درصد، اختلالات عصبی روانی در گروه های مختلف بیماران به شکل زیر بود:
- بیماران بستری شده در بیمارستان (38 درصد)
- بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه (46 درصد)
- افرادی که در حین عفونت به هذیان (انسفالوپاتی) مبتلا بودند (62 درصد)
0 دیدگاه